Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Za zapisanie otrzymasz aż 500 punktów lojalnościowych!
Chaga (Błyskoporek podkorowy). Ekstrakt 50 ml
Opis
Ekstrakt z Chaga (Inonotus obliquus)
w nalewce (krople)
Trzy słowa określające działanie Chagi: równowaga / flow / wytrzymałość.
Chaga uprawiana jest w specjalnych warunkach na fińskiej wsi, w Karjalohja, w Finlandii w regionie wyróżniającym się najczystszymi wodami oraz powietrzem według UNESCO [1],[2] . Do produkcji naszej mocno działającej, organicznej nalewki z Chaga używamy wyłącznie owocników grzybów. Jest ona ekstrahowana przy użyciu technologii ultradźwiękowej (UAE), a także alkoholu i gorącej wody. Dzięki tej innowacyjnej metodzie ekstrakcji maksymalizujemy biodostępność i wchłanialność interesujących nas związków, takich jak triterpeny czy betaglukany (w naszych ekstraktach znajdziesz minimum 32% betaglukanów).
Składniki Chaga działają wzmacniająco i regenerująco, stymulują produkcję leukocytów, regulują (wzmacniają lub osłabiają) działanie układu odpornościowego, neutralizują wolne rodniki. Chronią oczy przed działaniem promieniowania UV. Poprawiają stan i kolor skóry. Doskonały grzyb dla osób zmagających się z wszelkimi problemami jelitowymi. Chaga łagodzi skutki chorób żołądka, układu trawiennego oraz działalności pasożytów oraz wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, ochraniające miąższ wątroby (detoks z metali ciężkich), obniżające stężenie cholesterolu i lipidów we krwi, przeciwbakteryjne. Może regulować ciśnienie krwi oraz obniżać poziom cukru.
Do ekstrakcji użyto specjalnej technologii Ultrasonic Assisted Extraction (UAE), która rozbija ścianę komórkową grzyba zbudowaną z chityny. Użycie samej ekstrakcji alkoholowej nie wydobyłoby z grzyba całego potencjału bioskładników takich jak np. triterpeny czy betaglukany stąd użycie wysoce zaawansowanej technologi ultrasonicznej. Wykorzystanie alkoholu w produkcji nalewek pomaga lepiej wyodrębnić składniki aktywne i jednocześnie wspomaga ich wchłanianie. Z poziomu Medycyny Chińskiej sam alkohol ma charakter yang i dlatego ma „poruszający” efekt wpływający na krążenie krwi. Odpowiednio stężony alkohol w połączeniu z ekstraktami z grzybów wspiera ogólną witalność i łagodzi bóle na poziomie mięśni czy stawów.
Bezpieczeństwo oraz czystość produktów jest naszym głównym priorytetem. Każda partia produkcyjna przechodzi przez niezależne testy na obecność mikroorganizmów i metali ciężkich.
Stosowanie Chaga w świetle nauki
Chaga jest potężnym źródłem antyoksydantów [3] oraz świetnie reguluje mikrobiotę jelitową [4]. Chaga pomaga spowolnić proces starzenia się komórek oraz hamuje uszkodzenia na poziomie DNA i RNA [5]. Zbadano, że im dalej na północ, tym grzyb Chaga ma większą koncentrację składników takich jak betaglukany i triterpeny. Dlatego właśnie zbieramy naszą chagę na północ od koła podbiegunowego [6]. Dzięki temu masz pewność, że nasza chaga jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Polisacharydy zawarte w Chaga posiadają obiecujące właściwości hipoglikemiczne i oraz insulino-modulujące, [7] świetnie radzą sobie również w kontekście chronicznego zmęczenia oraz działania przeciwcukrzycowego [8], [9].
CHAGA - BOGACTWO ANTYOKSYDANTÓW
Składniki w butelce 50ml:
- ekstrakt wodno-alkoholowy (25%)
- organiczna Chaga (Inonotus obliquus)
Chaga w nalewce:
- Używamy tylko owocników grzybów,
- Nasze grzyby rosną w najczystszym regonie Europy – fińskich lasach (dzikie rejony Laponii)
Kiedy używać Chaga w kroplach?
Godziny poranne lub na czczo.
Najlepsze praktyki odnośnie dawkowania
- Wstrząśnij przed użyciem.
- Zawsze należy zacząć od mniejszych dawek, by znaleźć optymalne dawkowanie dla siebie. Stosujemy zasadę „start low, go slow” – zaczynamy od małych dawek i powoli zwiększamy.
- Ekstrakt w nalewce można zalać gorącą wodą, przez to dojdzie do odparowania alkoholu. Ta procedura jest zalecana dla dzieci lub kierowców.
- Zalecana maksymalna dzienna dawka to 2ml (2x pełna pipeta). Zalecamy z korzystania z grzybów w tygodniu, a w weekend przerwa.
- Rekomendujemy zrobić tydzień przerwy po każdych 3 miesiącach stosowania grzybów.
Więcej na temat CHAGI przeczytasz na moim blogu ->KLIKNIJ TUTAJ<-
1. https://www.who.int/phe/health_topics/outdoorair/databases/cities/en/
2. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000129726
3. https://www.jstage.jst.go.jp/article/cpb/55/8/55_8_1222/_article
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5309192/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630179
6. https://caod.oriprobe.com/articles/43332807/Comparison_of_component_from_diferent_species_of_.htm
7. Xiuhong, Z., Yue, Z., Shuyan, Y., & Zhonghua, Z. (2015). Effect of Inonotus Obliquus Polysaccharides on physical fatigue in mice. Journal of Traditional Chinese Medicine, 35(4),
468-472.
8. Joo, J. I., Kim, D. H., & Yun, J. W. (2010). Extract of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) stimulates 3t3‐l1 adipocyte differentiation. Phytotherapy Research, 24(11), 1592-1599.
9. Szychowski, K. A., Bartosz, S., Tadeusz, P., & Jan, G. (2020). Inonotus obliquus–from folk medicine to clinical use. Journal of Traditional and Complementary Medicine.