Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Za zapisanie otrzymasz aż 500 punktów lojalnościowych!
BIO Zielona Guayusa - SUSZONE LIŚCIE
Opis
Zielona Guayusa
ORGANICZNA GUAYUSA
Z NASZEJ EKWADORSKIEJ PLANTACJI
SUSZONE LIŚCIE
skład: 100% liść Ilex guayusa Loes z certyfikatem BIO
Kraj pochodzenia: Ekwador
Zielona Guayusa
>Stabilizuje nastrój
>Wyostrza zmysły i instynkt
>Poprawia koncentracje, zdolność do nauki
>Wspomaga świadome śnienie
Jak przygotować Guayusę ?
I Sposób
Do naczynia dodajemy 1-2 łyżeczki zmielonego suszu i zalewamy 200-300ml wrzątku.
Napar przykrywamy i odstawiamy na około 3-7 minut
II Sposób
Do naczynia dodajemy 1-2 łyżeczki zmielonego suszu i zalewamy 200-300ml wodą o temperaturze 80st.
Napar przykrywamy i odstawiamy na około 5-10 minut.
III Sposób
Do gotującej się wody wsypujemy 1-2 łyżeczki suszu (na około 200-300ml).
Odwar jest gotowy po około 3-7 minutach gotowania vna małym ogniu pod przykryciem.
DO GUAYUSA MOŻEMY DODAĆ OWOCE LUB INNE ZIOŁA.
GUAYUSA MOŻEMY PODAWAĆ ZARÓWNO NA CIEPŁO, JAK I W SCHŁODZONEJ FORMIE.
SUSZ MOŻNA GOTOWAĆ W WODZIE KILKA RAZY.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu
Guayusa (Ilex guayusa Loes) jest wiecznie zielonym drzewem pochodzącym z Ameryki Południowej, które rośnie szczególnie w górnym regionie Amazonii w Ekwadorze. Ze względu na korzyści zdrowotne od dawna hodowane i konsumowane przez plemiona Amazonii, które to bardzo cenią wytwarzaną z jego liści herbatę. Herbata ów jest znana z jej pobudzających i wzmacniających koncentrację właściwości. Z uwagi na dużą zawartość kofeiny, w swoim działaniu, guayusa będzie jednak bardziej przypominać kawę niż jakąkolwiek odmianę herbaty.
Dla ludu Kichwa z ekwadorskiej Amazonii opisywane zioło ma naprawdę szczególne znaczenie, gdyż stanowi ono ważny element ich codziennego życia oraz ich historii. Legenda głosi, że w przesłości ludność z tego plemienia modliła się o roślinę, która nauczyłaby ich jak śnić. Pewnej nocy modlitwy te zostały wysłuchane i dwóch członków Kichwa przeżyło niezwykłe i niespodziewane spotkanie ze wszystkimi swoimi przodkami, którzy to podarowali im tą wspaniałą roślinę. Miała ona pomóc w połączeniu się ze światem marzeń sennych. Guayusa została ciepło przyjęta przez tamtejszą społeczność i bardzo szybko stała się głównym elementem jej kultury. Zajęła ona honorowe miejsce podczas ceremonii, w której to o 3 nad ranem członkowie plemienia zbierają się wokół ognia i piją swój cenny napar [1]. Ostrość umysłu, podniesiona koncentracja oraz zwiększona uważność jest dla nich szczególnie pomocna podczas polowań. Jednak poza codziennymi rytuałami napar wykorzystywany jest także do celów nieco bardziej mistycznych, a mianowicie do pracy ze snami, które pod wpływem rośliny stają się bardzo wyraziste i często uznawane są za prorocze. Napój stanowi także wspaniały wstęp do ceremonii ayahuaski, gdyż pomaga oczyścić ciało i umysł, a także wzmacnia i wydłuża „podróż”. Napotkać można także wzmianki o stosowaniu zioła przez amazońska ludność w celu ogólnego wzmocnienia organizmy, podniesienia płodności i libido oraz poprawy trawienia i łagodzenia dolegliwości żołądkowych.
Pochodzenie:
Ilex guayusa pochodzi z odcinka górnej Amazonki obejmującego Andy. Największy wkład w jej uprawę ma Ekwador, w tym również rdzenna ludność Kichwa. W kwestii sposobu hodowli w zasadzie można powiedzieć, że pozwalają oni aby rośliny „uprawiały się same”, gdyż bardzo dbają o zachowanie zrównoważonego przepływu pomiędzy gatunkami, tak jak to dzieje się w lesie deszczowym, bez ingerencji człowieka, bez nawozów i chemikaliów [1].
Charakterystyka:
Ilex guayusa Loes to drzewo wiecznie zielone należące do dwupiennych. Osiąga wielkość od 6m do 30m wysokości. Wykazuje eliptyczną, lancetowatą lub podłużną budowę liści o brzegach gładkich lub ząbkowanych, o wielkości około 7-22cm x 2,5-7cm. Kwiaty białe o drobnej budowie, owoce czerwone i kuliste.
Ilex guayusa porasta obszary górnej Amazonii znajdujące się na wysokościach od 200m do 2000m n.p.m. Najczęściej spotykane jest w Ekwadorze, Peru czy Kolumbii. Rzadko występuje jako dziki gatunek, przeważnie spotkać go można jako roślinę uprawną [3].
Skład chemiczny:
- kofeina
- związki fenolowe
- kwas chlorogenowy
- kwercetyna-3-o-heksoza
- karotenoidy (zwłaszcza luteina) [2]
Guayusa wykazuje wysoką zawartość kofeiny oraz dwukrotnie większą ilość antyutleniaczy w porównaniu do zielonej herbaty.
Bibliografia:
- https://news.nationalgeographic.com/news/2014/07/140703-guayusa-ecuador-amazon-health-foods-tea/
- Journal of the Science of Food and Agriculture Guayusa (Ilex guayusa L.) new tea: phenolic and carotenoid composition and antioxidant capacity Almudena García‐Ruiz, Nieves Baenas, Ana M Benítez‐González, Carla M Stinco, Antonio J Meléndez‐Martínez, Diego A Moreno, Jenny Ruales; 11 Feb 2017
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Ilex_guayusa