



Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Za zapisanie otrzymasz aż 500 punktów lojalnościowych!
Reishi (Ganoderma lucidum). Ekstrakt 50 ml





Opis
Ekstrakt z Reishi (Ganoderma lucidum) w nalewce (krople)
Reishi jest najbardziej poszukiwanym i sprzedawanym grzybem na świecie. Nasze Reishi uprawiane jest w specjalnych warunkach na fińskiej wsi, w Karjalohja, w Finlandii, która słynie z niezwykle czystego powietrza i wody [1],[2]. Do produkcji naszej mocno działającej, organicznej nalewki z Reishi używamy wyłącznie owocników grzybów, bez grzybni. Jest ona ekstrahowana przy użyciu technologii ultradźwiękowej (UAE), a także alkoholu i gorącej wody. Dzięki tej innowacyjnej metodzie ekstrakcji maksymalizujemy biodostępność i wchłanialność interesujących nas związków, takich jak triterpeny czy betaglukany (w naszych ekstraktach znajdziesz minimum 32% betaglukanów).
Uprawiany, przetwarzany, pakowany w Finlandii. Do stworzenia ekstraktu użyto certyfikowanej przez PEFC/FCA fińskiej brzozy jako podłoża do uprawy, aby stworzyć wysoce przyswajalny, ekologiczny ekstrakt z grzyba Reishi.
Do ekstrakcji użyto specjalnej technologii Ultrasonic Assisted Extraction (UAE), która rozbija ścianę komórkową grzyba zbudowaną z chityny. Użycie samej ekstrakcji alkoholowej nie wydobyłoby z grzyba całego potencjału bioskładników takich jak np. triterpeny czy betaglukany stąd użycie wysoce zaawansowanej technologi ultrasonicznej. Wykorzystanie alkoholu w produkcji nalewek pomaga lepiej wyodrębnić składniki aktywne i jednocześnie wspomaga ich wchłanianie. Z poziomu Medycyny Chińskiej sam alkohol ma charakter yang i dlatego ma „poruszający” efekt wpływający na krążenie krwi. Odpowiednio stężony alkohol w połączeniu z ekstraktami z grzybów wspiera ogólną witalność i łagodzi bóle na poziomie mięśni czy stawów.
Bezpieczeństwo oraz czystość produktów jest naszym głównym priorytetem. Każda partia produkcyjna przechodzi przez niezależne testy na obecność mikroorganizmów i metali ciężkich.
Stosowanie Reishi w świetle nauki
Wykazano, że ekstrakty z Reishi wspierają osoby, które mają problemy ze snem [3]. Składniki aktywne Reishi wykazały oznaki poprawy efektów neurozapalnych i stresu oksydacyjnego, które występują przy nadmiernym spożyciu alkoholu (działanie neutralizujące), dlatego są polecane osobom uzależnionym [4]. Reishi zawiera wiele korzystnych bioaktywnych związków takich jak polisacharydy czy triterpeny [5]. Struktura chemiczna wielu triterpenów pochodzących z reishi jest bardzo podobna do lanosterolu, który jest substancją zaangażowaną w syntezie cholesterolu. Triterpeny z Reishi mogą pozytywnie wpływać na aktywność organizmu obniżającą poziom cholesterolu [6].
Składniki w butelce 50ml:
- ekstrakt wodno-alkoholowy (25%)
- organiczne Reishi (Ganoderma lucidum)
Reishi w nalewce:
- używamy tylko owocników grzybów,
- nasze grzyby rosną w najczystszym regonie Europy – fińskich lasach (dzikie rejony Laponii)
Kiedy używać Reishi w kroplach?
Najlepiej godzinę przed snem lub w okienku między 20:00 a 23:00.
Najlepsze praktyki odnośnie dawkowania
- Wstrząśnij przed użyciem.
- Zawsze należy zacząć od mniejszych dawek, by znaleźć optymalne dawkowanie dla siebie. Stosujemy zasadę „start low, go slow” – zaczynamy od małych dawek i powoli zwiększamy.
- Ekstrakt w nalewce można zalać gorącą wodą, przez to dojdzie do odparowania alkoholu. Ta procedura jest zalecana dla dzieci lub kierowców.
- Zalecana maksymalna dzienna dawka to 2ml (2x pełna pipeta). Zalecamy z korzystania z grzybów w tygodniu, a w weekend przerwa.
- Rekomendujemy zrobić tydzień przerwy po każdych 3 miesiącach stosowania grzybów.
1. https://www.who.int/phe/health_topics/outdoorair/databases/cities/en/
2. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000129726
3. Cui, X. Y., Cui, S. Y., Zhang, J., Wang, Z. J., Yu, B., Sheng, Z. F., Zhang, X. Q., & Zhang, Y. H. (2012). Extract of Ganoderma lucidum prolongs sleep time in rats. Journal of ethnopharmacology, 139(3), 796–800. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.12.020
4. Nascimento, C. P., Luz, D. A., da Silva, C., Malcher, C., Fernandes, L., Dalla Santa, H. S., Gomes, A., Monteiro, M. C., Ribeiro, C., Fontes-Júnior, E. A., & Maia, C. (2020). Ganoderma lucidum Ameliorates Neurobehavioral Changes and Oxidative Stress Induced by Ethanol Binge Drinking. Oxidative medicine and cellular longevity, 2020, 2497845.
https://doi.org/10.1155/2020/2497845
5. Shiao, M. S., Lee, K. R., Lin, L. J., & Wang, C. T. (1994). Natural products and biological activities of the Chinese medicinal fungus Ganoderma lucidum.
6. Wachtel-Galor, S., Tomlinson, B., & Benzie, I. F. (2004). Ganoderma lucidum (‘Lingzhi’), a Chinese medicinal mushroom: biomarker responses in a controlled human supplementation study. British Journal of Nutrition, 91(2), 263-269.