



Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Za zapisanie otrzymasz aż 500 punktów lojalnościowych!
Hericum (Soplówka jeżowata). Ekstrakt 50 ml
Opis
Ekstrakt z Soplówki Jeżowatej (Hericum) w nalewce (krople)
Idealna dla osób, które borykają się z problemami związanymi z pamięcią (mgła mózgowa, zapominanie), koncentracją, zmęczeniem czy rozdrażnieniem. W środowisku biohackingu mówi się, że Soplówka jest doskonałym pokarmem dla mózgu. Soplówka jeżowata to grzyb o działaniu nootropowym. Obecne w niej składniki aktywne (głównie erinacyny) stymulują produkcję czynnika wzrostu nerwów (ang. Nerve Growth Factor – NGF). Czynnik ten z kolei ma zasadnicze znaczenie dla zwiększenia tempa wzrostu neuronów i może wpływać korzystnie na plastyczność mózgu. NGF odpowiada także za prawidłowy metabolizm neuronów oraz wspiera proces mielinizacji. Mielina to warstwa komórek tłuszczowych otaczająca aksony komórek nerwowych. Odpowiedni poziom mieliny jest niezbędny dla prawidłowego przepływu impulsu nerwowego wzdłuż aksonów, czyli do komunikacji międzyneuronalnej. Stymulowanie produkcji mieliny może mieć więc bardzo korzystne skutki w usprawnianiu procesów myślowych, czy też w zapamiętywaniu.
Hericum (Lion’s Mane, soplówka jeżowata, popularnie zwana “lwia grzywa”) to grzyb ceniony m.in w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej ze względu na zdolność do wspierania prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i nerwowego. Spośród wszystkich grzybów jadalnych, to właśnie soplówka jest najlepiej przebadana pod kątem badań naukowych i klinicznych w kontekście pracy mózgu i układu odpornościowego. Specjalizuje się w trzech obszarach: dolegliwościach trawiennych, problemach neurologicznych oraz psychicznych.
Główne związki występujące w soplówce to hericenony i erinacyny, które zostały przebadane pod kątem dobroczynnego wpływu na zdrowie. Nasza ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami z alkoholem daje gwarancje wysokiej bioprzyswajalności.
Soplówka Jeżowata jest najbardziej przebadanym grzybem terapeutycznym. Nasza Soplówka jest uprawiana w specjalnych warunkach na fińskiej wsi, w Karjalohja, w Finlandii, która słynie z niezwykle czystego powietrza i wody [1],[2], w regionie wyróżniającym się najczystszymi wodami oraz powietrzem według UNESCO. Do produkcji naszej mocno działającej, organicznej nalewki z Soplówki używamy wyłącznie owocników grzybów. Jest ona ekstrahowana przy użyciu technologii ultradźwiękowej (UAE), a także alkoholu i gorącej wody. Dzięki tej innowacyjnej metodzie ekstrakcji maksymalizujemy biodostępność i wchłanialność interesujących nas związków, takich jak triterpeny czy betaglukany (w naszych ekstraktach znajdziesz minimum 32% betaglukanów).
Do ekstrakcji użyto specjalnej technologii Ultrasonic Assisted Extraction (UAE), która rozbija ścianę komórkową grzyba zbudowaną z chityny. Użycie samej ekstrakcji alkoholowej nie wydobyłoby z grzyba całego potencjału bioskładników takich jak np. triterpeny czy betaglukany stąd użycie wysoce zaawansowanej technologi ultrasonicznej. Wykorzystanie alkoholu w produkcji nalewek pomaga lepiej wyodrębnić składniki aktywne i jednocześnie wspomaga ich wchłanianie. Z poziomu Medycyny Chińskiej sam alkohol ma charakter yang i dlatego ma „poruszający” efekt wpływający na krążenie krwi. Odpowiednio stężony alkohol w połączeniu z ekstraktami z grzybów wspiera ogólną witalność i łagodzi bóle na poziomie mięśni czy stawów.
Bezpieczeństwo oraz czystość produktów jest naszym głównym priorytetem. Każda partia produkcyjna przechodzi przez niezależne testy na obecność mikroorganizmów i metali ciężkich.
Stosowanie Soplówki Jeżowatej w świetle nauki
Aktualne badania zalecają stosowanie Hericium erinaceus w stanach chorobowych takich, jak: choroba Parkinsona [11] i choroba Alzheimera [6], [7], [8], [9], [10], choroby nowotworowe, stwardnienie rozsiane, zaburzenia funkcjonowania żołądka, stany zapalne przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i jelit. Soplówka działa również neuroprotekcyjnie [12].
Składniki w butelce 50ml:
- ekstrakt wodno-alkoholowy (25%)
- organiczna Soplówka Jeżowata (hericum erinaceus)
Soplówka Jeżowata w nalewce:
- używamy tylko owocników grzybów,
- nasze grzyby rosną w najczystszym regonie Europy – fińskich lasach (dzikie rejony Finlandii)
Kiedy używać Soplówki Jeżowatej (hericum) w kroplach?
Najlepiej we wczesnych godzinach popołudniowych 13:00 a 15:00 / na czczo lub przed snem.
Najlepsze praktyki odnośnie dawkowania
- Wstrząśnij przed użyciem.
- Zawsze należy zacząć od mniejszych dawek, by znaleźć optymalne dawkowanie dla siebie. Stosujemy zasadę „start low, go slow” – zaczynamy od małych dawek i powoli zwiększamy.
- Ekstrakt w nalewce można zalać gorącą wodą, przez to dojdzie do odparowania alkoholu. Ta procedura jest zalecana dla dzieci lub kierowców.
- Zalecana maksymalna dzienna dawka to 2ml (2x pełna pipeta). Zalecamy z korzystania z grzybów w tygodniu, a w weekend przerwa.
- Rekomendujemy zrobić tydzień przerwy po każdych 3 miesiącach stosowania grzybów.
1. https://www.who.int/phe/health_topics/outdoorair/databases/cities/en/
2. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000129726
3. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21501201003735556
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29156761
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3835629/
6. Kuo, H. C., Lu, C. C., Shen, C. H., Tung, S. Y., Hsieh, M. C., Lee, K. C., Lee, L. Y., Chen, C. C., Teng, C. C., Huang, W. S., Chen, T. C., & Lee, K. F. (2016). Hericium erinaceus mycelium and
its isolated erinacine A protection from MPTP-induced neurotoxicity through the ER stress, triggering an apoptosis cascade. Journal of translational medicine, 14, 78.
https://doi.org/10.1186/s12967-016-0831-y
7. Lee, K. F., Tung, S. Y., Teng, C. C., Shen, C. H., Hsieh, M. C., Huang, C. Y., Lee, K. C., Lee, L. Y., Chen, W. P., Chen, C. C., Huang, W. S., & Kuo, H. C. (2020). Post-Treatment with Erinacine
A, a Derived Diterpenoid of H. erinaceus, Attenuates Neurotoxicity in MPTP Model of Parkinson’s Disease. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(2), 137.
https://doi.org/10.3390/antiox9020137
8. Chiu, C. H., Chyau, C. C., Chen, C. C., Lee, L. Y., Chen, W. P., Liu, J. L., Lin, W. H., & Mong, M. C. (2018). Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Produces
Antidepressant-Like Effects through Modulating BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β Signaling in Mice. International journal of molecular sciences, 19(2), 341.
https://doi.org/10.3390/ijms19020341
9. Tsai-Teng, T., Chin-Chu, C., Li-Ya, L., Wan-Ping, C., Chung-Kuang, L., Chien-Chang, S., Chi-Ying, H. F., Chien-Chih, C., & Shiao, Y. J. (2016). Erinacine A-enriched Hericium erinaceus
mycelium ameliorates Alzheimer’s disease-related pathologies in APPswe/PS1dE9 transgenic mice. Journal of Biomedical Science, 23(1).
https://doi.org/10.1186/s12929-016-0266-z
10. Lee, K. F., Chen, J. H., Teng, C. C., Shen, C. H., Hsieh, M. C., Lu, C. C., Lee, K. C., Lee, L. Y., Chen, W. P., Chen, C. C., Huang, W. S., & Kuo, H. C. (2014). Protective effects of Hericium
erinaceus mycelium and its isolated erinacine A against ischemia-injury-induced neuronal cell death via the inhibition of iNOS/p38 MAPK and nitrotyrosine. International
journal of molecular sciences, 15(9), 15073–15089. https://doi.org/10.3390/ijms150915073
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30781501
12. https://restorativemedicine.org/journal/neurological-activity-lions-mane-hericium-erinaceus/